Llibres
El Barato, un comerç ple de màgia
La reusenca Monika Escuer ha dedicat el segon volum dels seus ‘Contes màgics’ a la històrica botiga
Després de publicar el seu primer conte Institut Pere Mata: una porta a la ciència, l’escriptora de Reus Monika Escuer ja té gairebé enllestit el segon volum de la col·lecció Contes màgics de Reus. Es tracta d’una sèrie de contes en què es combinen la ficció i la realitat, i que, a més de convidar els nens a viure aventures, els mostra espais emblemàtics de la ciutat, així com reusencs presents i passats que han fet història.
Per al seu segon conte, la Monika ha posat la mirada en un dels comerços històrics de la ciutat: «El Barato i les sabatilles màgiques té com a protagonista una nena, la Paola, que somia ballar amb unes sabatilles de punta. Les ha encarregat a la Cori, propietària del Barato, i mentre espera que l’atenguin, es queda adormida. És llavors quan comencen a passar coses», explica l’autora.
Aquest segon conte de la col·lecció, igual que el primer, s’ha finançat a través d’una campanya de micromecenatge de la plataforma editorial Quorum Llibres, associada a l’editorial Cossetània. Va ser precisament a través de l’editorial vallenca que la Monika es va animar a publicar el seu primer conte. «Jo havia anat escrivint, però m’ho guardava per a mi, ensenyava el que havia fet només a la gent que conec. Però un bon dia em van animar a enviar-lo a alguna editorial, i vaig escriure a Cossetània explicant-los el meu projecte. De seguida es van mostrar interessats, i així és com vam començar a treballar a través de Quorum», explica l’autora.
El primer llibre de la col·lecció, que té com a escenari l’Institut Pere Mata (centre on treballa l’autora), es va publicar al mes d’octubre amb la voluntat que els beneficis es poguessin destinar a la Marató de TV3, que llavors s’havia anunciat que es destinaria a programes per a l’estudi de les malalties mentals, i que finalment es farà aquest 2021.
La Monika, que també il·lustra les històries, explica que a hores d’ara ja té quatre contes enllestits. A més dels dos primers, n’ha escrit i dibuixat un tercer, que seria la segona part de la història del Barato, en què la nena protagonista fa realitat el seu somni de ballar a l’Escola de dansa del Centre de Lectura. El Colmado Baró i la Casa Navàs també estan a la taula de treball de l’escriptora. I la llista no s’acaba aquí: «Hi ha molts altres comerços de Reus que m’interessen. Quan entro en un lloc, de seguida m’imagino coses que hi podrien passar, aventures que es podrien explicar», assenyala Escuer. «Sempre he pensat que l’ànima de les ciutats rau en els seus edificis antics, que d’alguna manera han sigut testimonis del pas dels anys, i justament això els fa màgics. És per això que cal preservar la seva memòria», afegeix.
L’escriptora reusenca explica que segueix treballant amb la satisfacció de saber que el primer volum de la col·lecció va tenir una bona acollida, tant entre els reusencs com entre els professionals del centre.