Diari Més

Religió

Obren l'espai museïtzat de la Setmana Santa a l'església Sant Agustí de Tarragona

Aquest dissabte tindrà lloc l'acte inaugural, on els assistents podran veure els misteris exposats i els espais dedicats a les 13 entitats de l'AASST

Els 21 misteris de la Setmana Santa de Tarragona s'han repartit entre cinc esglésies de la ciutat.

Obren l'espai museïtzat de la Setmana Santa a l'església Sant Agustí de TarragonaGerard Martí

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La segona fase dels Espais de Setmana Santa ja és una realitat. Després que el 2022 una deficiència estructural a l'església de Sant Agustí va obligar a suspendre la que havia de ser l'edició inaugural, enguany el projecte de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Tarragona (AASST) ha vist per fi la llum.

Els 21 misteris que atresora la ciutat s'han repartit entre cinc esglésies perquè estiguin obertes al públic. Aquest itinerari dels passos va acompanyada d'un espai museïtzat sobre la Setmana Santa que ha muntat l'AASST a l'església de Sant Agustí, on s'exposa el patrimoni històric d'aquesta festivitat religiosa.

«En una primera fase, es va habilitar l'espai quilòmetre zero dins del Museu Bíblic Tarraconense», explica el director d'aquest centre, Andreu Muñoz. «En aquest es dona un context topogràfic, perquè els visitants entenguin l'escenari de la Setmana Santa de Tarragona», detalla.

En el Museu Bíblic, a més, s'exposa el relat que descansa en les sagrades escriptures: «Un audiovisual explica aquesta festivitat a través de les vivències dels protagonistes». En canvi, en aquesta segona fase dels Espais de Setmana Santa es dona importància al patrimoni escultòric, així com a les 13 entitats que conformen l'AASST.

Aquest relat que s'explica al Museu Bíblic es concreta amb els misteris que hi ha repartits entre les esglésies de Sant Agustí, Sant Llorenç, Sant Miquel del Pla, Natzaret i Sant Nicolau de Bari. Muñoz indica que els Espais de Setmana Santa persegueixen tres objectius «que donen sentit a aquest projecte».

El primer és donar visibilitat a la festivitat, així com a les seves entitats. En segon lloc, el director del Museu Bíblic destaca que ha de servir com una eina pedagògica, que ha de fer arribar «tots els valors estètics, espirituals i culturals a les comunitats educatives». Per últim, ha de ser un instrument que serveixi per «potenciar un turisme de qualitat».

L'acte inaugural

Aquest dissabte, a les 10.30 hores, tindrà lloc l'acte públic que inaugurarà l'espai museïtzat de l'església de Sant Agustí. En la part inferior, «el públic es trobarà manifestacions sorprenents de fervor religiós i d'art, que són els misteris». Els visitants podran trobar explicacions de la iconografia d'aquests passos, així com descobrir les seves entranyes.

L'AASST ha apostat per digitalitzar els Espais de Setmana Santa, amb la creació d'un web on es podrà fer un tour virtual, on també es podrà conèixer la història dels passos de les cinc esglésies. A més, a través de codis QR, es podrà veure cada misteri des de la perspectiva d'un dron.

D'altra banda, al trifori, els assistents trobaran diferents espais dedicats a les entitats que fan realitat la Setmana Santa de Tarragona. Uns plafons exposen la història de cadascuna, els seus emblemes i els misteris que tenen. A més, s'exposa part del seu patrimoni en unes vitrines: «Configuren la vida interna d'aquestes entitats».

Muñoz, qui considera que la museïtzació «és senzilla, però digna i suficient», destaca que «no és un projecte acabat». La intenció és que, en un futur, les golfes de l'església de Sant Agustí acullin «un audiovisual d'immersió de 360 graus». De l'1 al 8 d'abril, s'obriran les portes dels Espais de Setmana Santa a la ciutadania gratuïtament. L'AASST es planteja cobrar entrada més endavant, amb un «cost sostenible».

tracking